10 bin personel alımı yapılacak.
Ağır, geniş, yüksek ve uzun olan yüklerin kaldırılması, taşınmasını sağlayan yük mühendisleri, milyar dolar değerindeki mega projelerde kritik rol oynuyorlar.
Türkiye’de bu alanda 5 bin firmanın faaliyet gösterdiği bildirilirken geçen sene Türkiye ekonomisine 10 milyar dolarlık bir katkı sağlandığı bildirildi. 159 üyesi ile sektörün tek çatı kuruluşu halinde olan Yük Mühendisleri Birliğinin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Altunkum, devletin sağlayacağı olanaklar ve teşvikler ile birlikte bu rakamın 2050 yılında 50 milyar dolara kadar çıkarabileceklerini ifade etti.
Geçen seneye göre yüzde 64’lük bir pazar büyümesi yakalayan bu sektörde firmaların büyük kısmının hiçbir hibe ve destek almadan gerçekleştirdiğini söyleyen Altunkum “Firmaların yüzde 81’i bu büyümeyi devletimizden hiçbir hibe ve destek almadan gerçekleştirdi. Gelecek çeyrek yüzyılda ülke ekonomisine 50 milyar doların üzerinde katkı sağlayabileceğimize inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
YMB bünyesindeki şirketlerin sadece Türkiye’de değil üç kıtada ve Türk Cumhuriyetlerinde dev projelerde görev alarak kaldırma ve taşımalar yaptığını söyleyen Altunkum, ülkeye döviz girdisinin de bu şekilde sağlandığını söyledi.
Şimdi Hollanda, Belçika ve İtalya’nın yük mühendisliğine hakim olduğunu söyleyen Altunkum, sektörde daha da ilerlemeleri gerektiğini söyleyerek, “Biz yük mühendisliği hizmetleri alanında daha fazla pay alabiliriz. Bunun için gerekli uzmanlığımız, insan gücümüz, deneyimimiz, araç parkımız, teknolojimiz ve inancımız var. Eğer daha çok devlet teşvikine ulaşabilirsek yurt dışında çok daha büyük projelerde adımızdan söz ettirebiliriz” ifadelerini kullandı.
“40 BİN TL MAAŞLA 10 BİN PERSONEL DAHA ALACAĞIZ”
Bu sektörde ciddi bir personel eskikliği olduğunu söyleyen Altunkum, sektörde 50 bin kişinin çalıştığını, bunlardan 25 bininin operatör olduğunu söyledi ve tecrübesiz adayların asgari ücretle başlatıldığını,, tecrübe edindikten sonra ise maaşının 40 bin liraya çıkarılacağını söyyleyerek, “Sektörde hâlâ ciddi bir istihdam açığı var. Biz mavi yakalı açığını kapatmak için meslek liseleriyle ortak projeler yapıyoruz. Devasa makineleri hareket ettirecek operatörlere ihtiyacımız var. Bugün sıfırdan asgari ücretle işe alınan 18 yaşındaki bir mavi yakalı tecrübe edindikten sonra 40 bin TL maaşla iş bulabiliyor. Beyaz yakalı açığın kapanması için üniversitelerde yük mühendisliği bölümü açılmalı. En az 10 bin çalışan daha arıyoruz” dedi.
NASIL BAŞVURU YAPARIM?
Söz konusu personel alımı açıklaması Yük Mühendisleri Birliği Başkanı’ndan geldi. “https://ymbd.org/” adresi üzerinden iletişime geçilerek iş ilanları, başvuru yapılacak firmalar hakkında bilgi alabilirsiniz.