Ev sahibi olmayan kiracılara ayda 5 bin 700 TL kira yardımı teklifi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in imzası ile TBMM’ye sunulan kanun teklifine baktığımızda ev sahibi olmayan kiracılara kira yardımı yapılması talep edildi.

TBMM’ye gelen Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışmayı Teşvik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin özetine baktığımızda, “Teklif ile, ev sahibi olmayan ve konut kirası ödeyen vatandaşlar için asgari ücretin %50’si oranına kadar kira yardımı yapılması öngörülmektedir” denildiği görülüyor.

Kanun teklifinin gerekçesinde ise, “Ülkemizde son dönemde konut kira fıyatlannm hızla artışı, toplumsal bir kriz potansiyeli taşımaktadır. Yüksek kira fiyatları hem kiracıları hem de ev sahiplerini endişelendiren bir soruna dönüşmüştür. AKP iktidanmn plansız ve öngörüden uzak ekonomi politikaları, ev kiralarının fahiş şekilde yükselmesine ve insanların uygun kiralık ev bulma konusundaki zorluklar yaşamalarına neden olmuştur. Ekonomik kriz ortamında, bu durum mevcut kiralık konutlann fahiş fiyatlarla kiralanmasına yol açarak, ev kiralarının özellikle büyük şehirlerde asgari ücretin neredeyse iki katma yükselmesine sebep olmuştur” denildi.

KANUN TEKLİFİNİN TAM METNİ

Kanun teklifinin tam metni şu şekilde:

“SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMAYI TEŞVİK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 29/05/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 6- Tapuda kayıtlı konutu veya gayrimenkulü olmayanlardan, başka bir kişiye ait konutta kira sözleşmesi ile ikamet edenlere, yürürlükte olan asgari ücretin yüzde 50’si oranına kadar kira yardımı yapılır. Kira yardımının usul ve esasları ile uygulamalanna ilişkin kurallar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından birlikte belirlenir. Kira yardımına esas ödemeler hazine tarafından karşılanır. Cumhurbaşkanı, illere göre kira yardımım yüzde 50 oranına kadar artırmaya yetkilidir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkam yürütür”

NE OLACAK?

Düzenleme komisyona geldi. Oylama sonucu kabul edilmesi durumunda kanun teklifi gündeme alınır.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ