Deprem uzmanı açıkladı: Deprem korkusu yaşamak istemeyenler bu illere yerleşsin.
6 Şubat’ta meydana gelen ve 53 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği iki büyük depremin acısı hala yüreğimizde. Deprem sonrası özlelikle depremin etkilediği 11 ilde yaşayan vatandaşlar, her sarsıntıda aynı psikoloji ile büyük korku yaşarken vatandaşlar, hangi bölgelerde deprem beklenmediğini, deprem tehlikesinin en az olduğu illeri araştırmaya başladı.
Deprem uzmanları, son dönemlerde Bingöl Tunceli ve Hakkari bölgeleri ile Marmara’ya dikkatleri çekerken bu uyarılardan en çok korku ve panik yaratanı, olası İstanbul depremi. Deprem hakkında açıklama yapan Naci Görür, “Marmara Körfezi’nde yaşanan depremler 4’ten küçük olduğu için hiç ciddiye almıyorum. Bunlar her yerde ve her zaman olabilecek depremler. Fay dediğimiz şey ölü olmadığına göre nefes alıyor. Ben uyusam, hiç hareket etmesem kalbimi yine de duyarsınız. Korkacak mısın benden? O yüzden bu depremleri hiçbir şekilde ciddiye almayın. Ama Marmara’da hali hazırda bir deprem bekliyoruz. Orada canlı bir fay var. Bu yaşanan depremler de canlı olduğunu gösterir” dedi.
DEPREM BEKLENMEYEN 9 İL
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan sosyal medya hesabı üzerinden bir son dakika açıklamasında bulundu. Ercan yaptığı açıklamada deprem korkusu yaşamak istemeyen vatandaşlar için en güvenli illeri duyurdu.
Ercan yaptığı paylaşımda illeri şu şekilde verdi:
Artvin,
Rize,
Trabzon,
Giresun,
Ordu,
Samsun,
Sinop,
Kastamonu,
Zonguldak.
Ercan sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Deprem korkusu yaşamak istemeyenler; Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Zonguldak’a taşınabilir. Bol yeşillik ile oksijen, deniz, balık, içten dostluk, güvenli yaşam. Daha ne istenir ki?”
BATMAN SORUSUNA CEVAP
Bir takipçinin “Hocam Batman hakkındaki görüşleriniz nelerdir?” sorusuna cevap veren Ercan, “Iyi” şeklinde cevap verdi.
DEPREM BEKLENEN YER
“Kırık, sağlam yerdeki sağlam yapıyı keser, öteler, ancak yıkmaz. Yıkan, odaktan çıkan P, S, R sarsıntılarının yapıyla rezonansıdır. Burdur’da kırıklardan kaçacak yer yoktur. Kentin ivedi sarsıntı, yer-yapı rezonansıyla ölçüyle taranması gerekir” diyen Ercan, daha önce yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Burdur, Fethiye-Gölhisar- Burdur buruk çukuru içinde, olası eski fosil dalma batma kuşağı içinde yer almaktadır. Düşüntülü, sol yanal atımlı güney kırığının gerilim biriktirme hızı, 0,7 – 1 cm ile 0,3-0,4 cm’lik kuzeyden hızlı olduğundan burulmaktadır. Göl güneyi depremlidir” dedi.