Franz Kafka Dava kitabının özeti
Josef K. Bankada şef olarak çalışan, işini iyi yapmaya çalışan kendi halinde biridir. Bayan Grubach’ın pansiyonunda kalmaktadır.
Bir sabah ansızın kendine polis diyen ama polis kıyafeti giymeyen ve mesleki olarak da dejenere olmuş kişiler tutuklandığını bildirmek için kaldığı pansiyona gelirler. Kahvaltısını tırtıklayan ve rüşvet isteyen bu polisler K. nın neden tutuklandığını bilmemektedirler. Tutuklandığını ve mahkemeye gelmesi gerektiğini dikte ederler. Josef K. tutukludur ama onu göz altına almazlar, tutuklu olsa da serbestçe dolaşma imkanı vardır.
Josef K.nın Elsa adında bir sevgilisi olsa da pansiyonda kalan Bayan Burtsner adında bir kadına da ilgisi vardır. Bu yüzden akşam Bayan Burtsner’in pansiyona gelmesini bekler ve odasına girerek kendisinin suçsuz yere tutuklandığını uzun uzadıya anlatmaya çalışır. Fakat saat çok geç olduğu ve Josef K. kendisi de ne diye tutuklandığını bilmediğinden boş laflarla konuyu uzattığı için Bayan Burtsner bu görüşmeden rahatsız olur ve sonraki zamanlarda Josef K.’dan uzak durmaya çalışır.
Josef K. mahkemeye çağırılır. Mahkeme salonu şehrin kenarlarındaki bir mahallede sıradan apartmanlardan birindedir. Bir süre aradıktan sonra mahkemeyi bulur. Kapıyı mübaşirin kapısı açar. Mahkeme salonu ve oradaki görevliler bilgisiz ve lakayıt durumdadırlar.
Josef K. bu laçka ortamda, bu bilgisiz kişileri ikna edebileceğiniz düşünür, kendisini savunmak için uzunca konuşur ama bir yere varamaz. Mübaşirin karısı bir hukuk öğrencisi ile kocasını aldatmaktadır. Josef K. kadına acıyıp onu öğrencinin elinden kurtarmak ister ama kadın kaşarın tekidir, kurtulmak istemez.
Oradan adliye binasına geçer. Orası beter bir binadır. Burada kendisi gibi sanıkların ve avukatların sefil hallerini görür. Boğucu havaya dayanamaz ve fenalaşarak orayı terk eder.
Bayan Burstner’in odasına arkadaşı Bayan Montag taşınır. Bu Bayan Burstner’i Josef K. dan daha da uzaklaştırır.
Josef K. bir gün çalışma odasına giderken depodan sesler geldiğini duyar. Bir de bakar ki kendisini tutuklamaya gelen rüşvetçi polislere amirleri dayak atıyor. Polislere acır ve amire onları bırakmasını rica eder. Ama amir görevini yapmaya devam eder.
Josef K.’nın amcası tutuklanma haberini alır ve Josef K.’ya sitem eder. Onu tanıdığı bir avukata götürür. Avukat işi alır ama hem hastadır hem de işi halledebilecek biri değildir. Avukatın yanındaki çalışan kız Josef K.’ya sırnaşır.
Josef K. gittikçe mahkeme işinin çözümsüzlüğe doğru gittiğini fark eder. Ne suçunu öğrenebilmekte ne de bu durumdan nasıl kurtulabileceğini bilmektir. Bir gün bankaya gelen müşterisi mahkemeye ressamlık yapan bir tanıdığını tavsiye eder.
Josef K. bu ressamın adresini bulur ve ondan yardım eder. Ressam üst düzey yargıçları tanımamakla birlikte ona yardım etmeyi kabul eder. Josef K. ressamın söylediklerinden bu işten paçayı kolay kolay sıyıramayacağını , avukat tutmanın da nafile olduğunu anlar. Avukatını azleder.
Bir gün Josef K.’ya İtalyan bir müşteriyi şehri gezdirme görevi verilir. Katedrale gideceklerdir ama müşteri gelmez. Kürsüye çıkan rahip Josef K.’nın tutuklu olduğunu bilir ve ona yardımcı olmak için bekçi ile taşralının hikayesini anlatır.
Bir gün iki adam Josef K.’yı alıp götürürler. Taş ocağına varınca Josef K. idam edileceğini anlar. Birisini görür ama daha yardım gelmeden adamlar Josef K.’yı bıçaklar ve öldürür.