HSBC’den seçim sonrası için dolar TL tahmini geldi.
Dünyaca ünlü HSBC bankası, bir son dakika açıklamasında bulundu. 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlerden sonra piyasaların beklediği durumlar hakkında değerlendirmelerde bulunan banka, büyük bir politika değişikliği beklemediklerini söyledi.
Ekonomide yumuşak inişin öncelikli olmaya devam edeceğini bildiren HSBC, bunun da dengesizliklerin düzeltilmesinin yavaş olacağı anlamına geldiğini bildirdi.
Daha fazla sıkılaştırmanın, ekonominin daha hızlı bir şekilde soğutulmasına yardımcı olacağını bildiren HSBC, daha kademeli bir yaklaşım beklemeye devam ettiklerini bildirdi.
Bugün yayınlanan rapoa baktığımızda, “Türkiye 31 Mart’ta yerel seçimlere gidiyor. Bize sıkça yöneltilen sorulardan biri, yerel seçimlerde AKP’nin güçlü çıkmasının politika yapıcılara yüksek enflasyon ve büyük iç ve dış açıklarla mücadele etmek için daha iddialı bir ekonomik istikrar programı uygulama alanı sağlayıp sağlamayacağıdır. Daha fazla faiz artırımı ve daha sıkı bir mali duruş ihtiyacına katılmakla birlikte, Türk politika yapıcıların son yorumları, makro dengesizliklerin bir süre daha devam etmesi anlamına gelse bile, bir numaralı önceliklerinin ekonomiyi yumuşak bir zemine oturtmak olduğunu gösteriyor. Büyümenin iyi bir şekilde desteklenmesinin seçimler bittikten sonra da önemli bir husus olmaya devam edeceğini düşünüyoruz” denildiği görülüyor.
SEÇİM SONRASI DOLAR TL NE OLACAK?
HSBC, açıklamanın devamında seçim sonrası için Dolar TL beklentilerini de paylaştı. Yapılan açıklamada dolar kurunun ne olacağı konusunda çok soru aldıklarını söyledi. 2023 yılı Mayıs ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler sonrası doların TL karşısında yüzde 20 değer kazandığını bildiren HSBC, “Bu deneyim ve Mısır’da son dönemde alınan politika kararları, liranın yerel seçimlerin ardından yeni bir zayıflık dönemi yaşayıp yaşamayacağına dair sorulara yol açtı. Biz bunun olası olmadığını düşünüyoruz çünkü politika yapıcıların öncelikleri değişmiş görünüyor” ifadelerini kullandı ve şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yeni ekonomi yönetimi ekibi Haziran 2023’te görevi devraldığında, ekonomiyi soğutmayı amaçlayan parasal sıkılaştırma ve REER’in değer kaybının bir kombinasyonu yoluyla ödemeler dengesini istikrara kavuşturmaya öncelik verdiklerine inanıyoruz. Bu arada, merkez bankasından gelen en son iletişim, politika önceliklerinin bir miktar yeniden sıralandığını gösteriyor. Şubat ayı PPK toplantısının sonuç bildirgesinde, mevcut “sıkı” politika duruşunun “enflasyonla mücadelenin temel unsurlarından biri olan Türk Lirası’nın reel olarak değer kazanması sürecine katkı sağlamaya devam edeceği”
ENFLASYON ZORLAYICI OLMAYA DEVAM EDİYOR
Enflasyon dinamiklerinin zorlayıcı olmaya devam ettiğini ve bunun 2 nedeni olduğunu bildiren banka, ilkinin reel faiz oranlarının negatif kalmaya devam etmesi, ikincisinin ise parasal sıkılaştırmaya mali sıkılaştırma veya daha kısıtlayıcı bir gelirler politikasının eşlik etmemesi olduğnu söyledi.
Bunlarla birlikte politika zeminin yurt içi faaliyette bir miktar yavaşlamaya neden olduğunu, ancak istisnai olarak güçlü bir başlangıç pozisyonundan yol açtı.
YIL SONU ENFLASYON NE OLACAK?
Enflasyon rakamları hakkında da değerlendirmede bulunan banka, Merkez Bankası’nın 2024 ve 2025 yıl sonu tahminleri olan yüzde 36 ile yüzde 14’ün aşılacağını beklediklerini söyledi.
Banka yaptığı açıklamada 2024 yıl sonu enflasyonunun yüzde 49, 2025 yıl sonu enflasyon rakamlarının ise yüzde 29 olacağını bildirdi.