3 Temmuz’da TÜİK’in açıklayacağı enflasyon verilerinden sonra, emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belli olacak. Emeklilerin merak ettiği konu olan kök maaş zammı yeniden gündemde. Peki kök maaşlara zam yapılacak mı? Kök maaş nedir? İşte detaylar haberimizde…

TÜİK’in 3 Temmuz’da açıklayacağı enflasyon verilerinin ardından 6 aylık enflasyon verisi belli olacak ve emekli maaş zammı kesinleşecek. Maaş zammı dönemlerinde emeklilerin kafasını kök maaş sorunu karıştırıyor. Peki kök maaş nedir?

Kök Maaş Nedir?

Kök maaş durumuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram açıkladı. “Kök maaşa ilişkin tartışmalar son yıllarda yapılmaya başlandı. Yapılan artışlar kök maaşa yapıldığı ve ciddi oranda maaşı etkilediği için bir kafa karışıklığına yol açtı. Devlet yatırılan prime göre bir maaş hesaplıyor ve eğer sigorta primini düşükten yatırdıysanız maaşınız muhtemeldir ki en düşük emekli maaşı skalasında olacak. O yüzden en düşük emekli maaşı alanlar yapılan oransal zamların kendilerine yaramadığını söylemeye başladı. Emekliler kök maaşlarını öğrenebilirler. E-Devlet üzerinden giriş yapıp sigorta sistemi üzerinden asıl maaşlarını öğrenebilirler. Kök maaş asıl prime esas ücrettir. Prime esas ücret üzerinden oransal zamlar yapılır. Sene sonunda yüzde 25 zam yapılacaksa prime esas kazanç üzerinden yapılacaktır.” açıklamalarını yaptı.

Kök Maaşlarda Düzenleme Yapılacak Mı?

Her maaş zammı döneminde, kök maaşlara da düzenleme bekleniyor. En düşük emekli maaşı ve kök maaş tartışması devam ediyor. Bu tartışmanın giderilmesi için; en düşük emekli maaşının kök maaşa sabitlenmesi gerekiyor. Böylelikle asgari ücretle açılan makas kapanmış olacak ve bu tartışmalar son bulacak.

En Düşük Emekli Maaşına Ne Kadar Zam Yapılacak?

Emekli maaş zamlarıyla iligli açıklamalar yapan Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

“En düşük emekli maaşı için benim tahminim yüzde 50 artışla 15 bin TL civarıdır. Ancak yapılacak oransal zam yüzde 25’ler civarında olacaktır.”

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ