EYT ile 4 milyon 800 bin kişi erken emekli olacak.
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi geçen sene çıkmıştı. Gelen düzenleme ile yaş şartı aranmaksızın 99 öncesi sigortalı olanların primlerini tamamlaması durumunda emekli olabileceğine yer verildi.

Bu düzenlemeden sonra geçen sene ve bu sene milyonlarca yeni emekli sisteme girdi. Geçen sene yasalaşan EYT düzenlemesinin SGK’ya yükü ise netleşmeye başladı. Gelen son dakika açıklamasında EYT’nin toplam maliyetinin 577 milyar lira olduğu bildirildi.

Ekonomi yönetimi tarafından yapılan açıklamada uygulama kapsamında 17 yıl içerisinde eksik primlerini tamamlayan toplamda 4 milyon 800 bin kişi emekli olacak.

6 yıl erken emeklilik
Düzenleme ile birlikte emekli olacak vatandaşların emeklilik süreleri ortalama 6 yıl erkene çekilmiş oldu.

Yaş ortalamaları 48.1
EYT düzenlemesi ile erken emekli olan kişilerin yaş ortalamalarının 48.1 olduğu bildirilirken EYT ile çalışan sayısında azalma, emekli sayısında ise artış olduğu, bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumunun yükünün daha da arttığı bildirildi.

Hesaplamalara göre SK 401.7 milyar lira maaş ödemesi yapacak. Bayram ikramiyeleri 162 milyar lira civarında olacak.

Tehlike çanları: çalışan – emekli oranı düşüyor
SGK verilerine göre Türkiye’de toplam emekli sayısı 16 milyon 154 bin 322 kişi oldu. Çalışan emekli oranı ise 2008 senesinde 1.87 seviyesinde iken şimdi 1.63 seviyesine geriledi. Bu oran, EYT ile emekli olan vatandaşlar sonrası hızlı düşerken ilerleyen süreçte düşüşün sürmesi bekleniyor.

Bağkur düzenlemesi ile sayı daha da artacak
Bağkurlu esnafın 9 bin olan prim gün sayısının 7200’e düşürülmesi seçim vaadiydi. Bu vaadin yürürlüğe girmesi durumunda toplam emekli olacak kişi sayısının 5 milyonu aşması bekleniyor.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ