Almanya, İngiltere… Avrupa’da ciddi bir personel eksiği var.

Avrupa ülkelerinden gelen son dakika haberlerinde, işçi konusunda ciddi bir sıkıntı başladığı bildirildi. 60’lı yıllarda bir benzeri yaşanan işçi sıkıntısında, o dönem on binlerce Türk vatandaşı bölgeye giderek işçi olmuştu. Yine aynı sıkıntıyı yaşayan başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, bu konuda gözünü Türkiye’ye dikmiş durumda. Ancak bu defa farklı bir tarife uygulanacak. Çünkü Avrupa ülkelerine kalifiye eleman alımı yapılacağı, kalifiye eleman ihtiyacında ciddi bir sıkıntı olduğuna yer verildi.

Nüfusu her geçen gün yaşlanan Almanya’da gelecekte birçok alanda ciddi bir personel sıkıntısı yaşanacağı, buna set olmak için yurt dışından personel alımlarının hızlandırılacağı bildirildi. İstihdam Araştırmaları Enstitüsü (İAB), tarafından yapılan araştırmaya baktığımızda Almanya’da 2020 ile 2035 arasında 7.2 milyon civarında iş kaybı beklendiği bildirildi. Yapılacak işçi alımlarının ise buna telafi olmayacağına yer verildi. Uzmanlara göre bu açığın kapatılması için Almanya’ya her sene 400 bin işçi gerektiğine yer verildi.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Alman ekonomisinde en büyük eksiğin olduğu kadrolardan biri Mühendis kadrosu oldu. DW’ye açıklamada bulunan VDI Teknoloji ve Toplum Bölümü Yöneticisi Dieter Westerkamp, Almanya’daki personel sıkıntısı ile ile ilgil, “Almanya’da geçmişte iyi insan kaynaklarımız mevcuttu. Gücümüzü bundan alıyorduk. Ancak şimdi giderek daha fazla nitelikli eleman emekli olurken, başta mühendislik bölümleri olmak üzere üniversite öğrencilerinin sayısı giderek azalıyor. Asıl vahim olan ise durumun kısa vadede düzelmeyeceği gerçeği. Çünkü bu tablo, her şeyden önce Almanya’daki demografik değişimin bir neticesi” dedi.

Sadece Almanya değil İngiltere’de de ciddi bir işçi sıkıntısı başladığı, işçi eksiğinin giderilmesi için puan bazlı göçmenlik sisteminin geleceği bildirildi. Açıklamada, “İngiltere’deki puan bazlı göçmenlik sistemi kapsamında İngiltere’de oturum sahibi olmayanların ülkede çalışabilmesi için vizeye başvurması gerekiyor. Bunun için ana yöntem genel (Tier 2) vizesinin yerini alan Nitelikli İşçi Vizesi” ifadelerine yer verildi.

Kadrolar ise şu şekilde açıklandı:

Sağlık hizmetleri ve halk sağlığı yöneticileri ,

Yatılı, gündüz ve ev bakımı yöneticileri ve iş yeri sahipleri,

Kimya mühendisleri – yalnızca İskoçya’da ve yalnızca nükleer sanayide çalışmak üzere,

Biyoloji alanında bilim insanları ve biyokimyacılar,

Fizik bilimleri – yalnızca inşaatla ilgili yer mühendisliği sektörü için: Jeoloji mühendisleri, hidrojeolog, jeofizikçiler,

Fizik bilimleri – yalnızca petrol ve doğal gaz sanayindeki işler için: Jeofizikçiler, yerbilimciler, jeologlar, jeokimyacılar, nükleer sanayide devreden çıkarma ve atık alanların teknik hizmet yöneticileri, madencilik sektöründe kıdemli kaynak jeoloğu ve jeologlar,

Arkeologlar,

İnşaat mühendisleri,

Makine mühendisleri,

Elektrik mühendisleri,

Elektronik mühendisleri,

Tasarım ve geliştirme mühendisleri

Üretim ve işletme mühendisleri

İletişim teknolojileri iş analistleri ve sistem tasarımcıları

Programcılar ve yazılım geliştirme profesyonelleri

Web tasarım ve geliştirme profesyonelleri

Siber güvenlik uzmanları

Yazılım mühendisleri,

Veterinerler

İstatistikçi ve ekonomistler – yalnızca biyo-bilişim ve bilişim uzmanları

Mimarlar

Kalite kontrol ve planlama mühendisleri

Laboratuvar teknisyenleri

Sanatçılar

Dansçılar ve koreograflar – yalnızca nitelikli klasik bale dansçıları veya modern dansçılar ve uluslararası tanınırlığa sahip, Birleşik Krallık balet ve dans gruplarının istenen standartları karşılayanlar

Müzisyenler – nitelikli orkestra müzisyenleri, şef, baş müzisyen ve belirli sayıda yaylı enstrüman sanatçıları ile uluslararası tanınırlığa sahip İngiliz Orkestralar Birliği üyesi Birleşik Krallık orkestralarının istediği standartları karşılayanlar

Sanat yetkilileri, prodüktörleri ve direktörleri

Grafik sanatçılar

Kaynak ustaları – 3 yıldan fazla yasal iş deneyimi olan yüksek yoğunluklu boru kaynakçıları

Bakıcılar ve en bakıcıları – özel ev ya da bireyler için

Kıdemli bakıcılar

Bu kadroların yanı sıra Almanya’nın vasıfsız işçi alımı da yapması, bu kapsamda Türkiye’den binlerce yeni personel alımı yapması bekleniyor.

MUHALİFLERE ÖNCELİK ADIMI

Almanya Sol Parti Eş Başkanı Schirdewan, siyasi nedenlerle Türkiye’yi terk etmek zorunda olanlara vize kolaylığının sağlanmasını istedi. Bu teklif kabul görürse işçi alımında bu kesimlere öncelik verileceği açıklandı.

800 BİN İŞÇİ ALINACAK

Söz konusu persone lalımında işçi alımı sayısının 400 bin olacağı, 2023 yılı ve 2024 yılında toplamda 800 bin işçi alınacağına yer verildi.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ