Emeklilik sistemi hakkında son dakika bilgileri.
Geçen haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilik sisteminin değişeceği konusunda mesajlar paylaşmıştı. AK Parti kaynakları ise emeklilik sisteminin değiştirileceğini söylemişti.

Özellikle iş kanununda yapılacak değişiklikler ile çalışanların hakları korunacak ve emekli olduklarında daha rahat bir hayat sürmeleri sağlanacak.

Gelen son dakika bilgilerine göre aylık bağlama oranı, emeklilik yaşı gibi konuların görüşülmeye başlandığı öğrenildi.

2023 yılında çalışma çağındaki nüfus yüzde 68.3 seviyesindeydi. Bu rakamın 2050 yılında yüzde 61.9 seviyesine düşmesi, 2075 yılında ise yüzde 55.9 seviyesine çekilmesi bekleniyor. Daha sonra düşüş kademeli şekilde devam edecek.

Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oran yüzde 10 seviyesini aştı. Bunun 2050’de yüzde 23.1, 2075 yılında ise yüzde 31.7 seviyesinde olması ve daha da artması bekleniyor.

Zaman ilerlerken yaşlı nüfus artıyor ve düşük doğum oranları nedeniyle çalışacak genç nüfus oldukça azalıyor. Bu da hem çalışma hem emeklilik hayatında hem de aile planlamasında değişikliklerin gündeme geleceğini gösteriyor.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konu ile ilgili Milliyet Gazetesi’ne açıklamada bulundu ve yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“EYT ile birlikte emeklilik sisteminde çalışan sayısının emekliye bakma oranları geriye gitti. Şu anda 1.65 çalışan, 1 emekliyi finanse ediyor. Normal şartlarda 3 çalışan 1 emekliyi finansa etmeli. Bu da devletin emeklilik sisteminde finanse edeceği tutarı artırıyor. Sadece SGK primleri emekli maaşlarına ilişkin değildir. Bu maaşlara sağlık sistemine aktarılan tutarlar da dahil oluyor. Artık SGK sisteminin yeniden revize edilmesi gerekmektedir”

Aylık bağlama oranlarına değinen Bayram, “AK Parti iktidarı göreve geldikten itibaren SGK sisteminde reform yaptı. Emeklilik sisteminde yenilikler, birleştirmeler yapıldı. Daha önceki süreçte SSK, Bağkur, tarım ayrımı, Emekli Sandığı gibi ayrımlar vardı ve herkes farklı maaş alıyordu. Burada bir düzenleme oldu ancak günümüz şartlarına göre enflasyon ve büyüme oranlarında 1 yılda çok büyük farklılıklar olduğu için eğer bu sene emekli olursanız yüksek maaş alıyorsunuz, gelecek yıl emekli olacaksanız emekli maaşında yüzde 30’a varan düşüş oluyor. Emekliler bu tutarı ömürleri boyunca alacaklar. O yüzden aylık bağlama oranları, enflasyon, emeklilerin milli gelirden alacakları paylar tekrar gözden geçirilmelidir” dedi.

EYT ile emekli sayısının arttığını söyleyen Bayram, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Nüfusun artan yaşlılık oranı göz önünde bulundurularak SGK sistemindeki Hazine yardımlarının azaltılması adına yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Şu anda aylık bağlama oranları, yaş kriterleri gibi sistemin EYT sonrası tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.

Enflasyon ve büyüme oranlarının yüksek olduğu yılda emekli olunduğunda daha fazla emekli aylığı alınırken, enflasyon ile büyüme oranlarının daha az olduğu bir yılda aylıklar daha düşük tutarda belirleniyor. Aylık bağlama oranları revize edilerek kişilerin farklı zaman dilimlerinde emekli olduklarında maaşlarının değişmemesi adına yeni bir formül düzenleniyor. Bu da emeklilerin milli gelirden daha fazla pay alması demek olacak.

Sayın Cumhurbaşkanı 2024 yılını emekliler yılı ilan etti. Emekliler.gov.tr açıldı, emekliler lehine binlerce kurumla anlaşmalar yapıldı. THY, PTT Kargo’da anlaşmalar var. Emekliler bu kurumlardan indirimli faydalanabilecek”

Fazla prime fazla maaş
Yeni emeklilik sisteminde fazla prim veren vatandaşlar daha fazla maaş ödemesi alacak.

Maaş bağlama tek olacak
Aylık bağlama oranları 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere 3 kalemde hesaplanıyor. Yapılacak düzenlemei le bu farklılık ortadan kaldırılacak ve tek hesaplama formülüne geçilecek.
Bir diğer düzenleme ikinci emeklilik olacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile emekli vatandaşlar ikinci bir maaş ya da toplu para alma şansı kazanacak.

Ne zaman gelecek?
Düzenlemenin gelecek sene gündeme gelmesi bekleniyor.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ