Bu bölgede 300 yıl büyük deprem olmaz ama…

Malatya’da “6 Şubat Depremleri Anma Konferansı” düzenlendi ve düzenlenen konferansa Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan katıldı ve kentteki acıları paylaşmak için böyle bir program düzenlediklerini söyledi.

Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Alan, son 1 senede farklı büyüklükte 57 binden fazla depremin olduğunu söyledi.

Yine programda konuşan Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, bu fayın tarih boyunca büyük depremler ürettiğini söyledi. 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrası 300 yıl daha büyük bir deprem olmayacağını söyledi.

Tüysüz yaptığı açıklamada bölgede büyük depremlerin 300 yıl daha olmayacağını ancak artçı küçük depremlerin devam edeceğini söyleyerek, “Bu faylarda herhangi bir şekilde artçı depremler olabilir. 5’llik depremler olabilir, 4’lük depremler olabilir, belki biraz daha üzerine çıkabilir. Ama 7 ve 7’nin üzerinde bir deprem bunlar üzerinde artık mümkün değildir. Malatya, büyük deprem tehlikesini atlatmıştır ama deprem tehlikesi geçmemiştir. Yakın zamanda dikkat çekilen yerlerden bir tanesi 6 Şubat depreminin ucunda Çelikhan ile Pütürge arasında olan biri kesimdir. Burası da 5-6 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli vardır ki geçenlerde 5,2’lik depremin burada olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla burayı da artık tehlike dışı bırakmak mümkün olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

NACİ GÖRÜR’DEN AÇIKLAMA

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür ise Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu söyleyerek, Malatya’daki iki üniversitede yer bilimleri bölümünün kurulması gerektiğini söyledi ve “Bir belediye başkanının kendi bölgesini, kentini tehdit eden deprem faylarını bulmak, buldurmak, o bilgiyi bilinir hale getirmek en önemli görevidir. Deprem kentini yöneten bir belediye başkanının bu bilgi ve beceride olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ