Tarım Bakanlığı 81 ilde hayvancılık yapacak gençlere destek başvurularının başladığını duyurdu. İşte başvuru bilgileri.
Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek projesi başvurusu başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı 81 ilde yeni bir destek programı başlattığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesini verdiği programa başvurular başladı. Biz de memur 365 olarak bu yazımızda başvuruya ilişkin son dakika bilgilerine yer verdik.
Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Programı nedir?
Söz konusu program ile hayvancılık yapan ya da ilk defa hayvancılık yapacak vatandaşlara düve desteği verileceği, buna ek olarak yılda 270 bin liraya kadar destek ödemesi yapılacağına yer verildi.
HANGİ DESTEKLER VERİLECEK?
Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine sonrası yaptığı açıklamada destek projesi ile vatandaşlara sağlanacak yardımlara değinmişti.
Açıklamaya baktığımızda hayvanların TİGEM tarafından verileceği, buna ek olarak Ziraat Bankası’ndan 2 yıl geri ödemesiz kredi verileceğini, buna ek 270 bin liralık bakım desteği verileceğini söyledi.
Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:
“Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek projesiyle hayvancılık yapan aile işletmelerimizi güçlendirmeyi, gençlerimizin ve kadınlarımızın tarım sektöründe daha fazla yer almalarını amaçlıyoruz. Hâlihazırda faaliyette olan aile işletmelerinin yanı sıra, ilk kez hayvancılık yapacak genç ve kadınlar bu projeden istifade edebilecek. Proje kapsamında TİGEM işletmelerimizdeki gebe büyükbaş hayvanları uygun maliyetlerde üreticilerimize vereceğiz. Üreticilerimiz Ziraat Bankası’ndan 2 yıla kadar ödemesiz 3 veya 5 yıl geri ödemeli olarak sübvansiyonlu kredi kullanabilecek. Üreticilerimizin 1 yıl boyunca aylık 1 asgari ücret tutarı kadar, yani toplamda 270 bin liralık bakım ve besleme giderini biz karşılayacağız. Ayrıca üreticilerimiz hayvanlarını TARSİM’den 1 yıl sigortalı olarak alacak, bunun da bedeli devletimiz tarafından ödenecek. Projede 15 olan hayvan sayısını veteriner hekim, ziraat mühendisi, gıda mühendisi gibi meslek gruplarından gençlerimizin yapacağı başvurularda 30 olarak uygulayacağız. Bunda da gayemiz bu mesleklerden mezun olmuş gençlerimizin kendi işlerini kurması ve kendi memleketlerine fayda sağlamalarıdır. Deprem bölgesindeki üreticilerimize bu projede de öncelik vereceğiz. Hayvancılıkta yerli ve yeterli üretime ciddi katkı sunacak projenin hayırlı olmasını diliyorum”
KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
Projeye şimdi işletmesi olan vatandaşlar ile ilk defa hayvancılık yapacak vatandaşlar başvuru yapabilecek. İşte başvuru şartları:
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler,
TÜRKVET kayıt sistemine kayıtlı en fazla 200 büyükbaş hayvan kapasitesine sahip (Yeni işletme açarak projeye başvuran yetiştiricilerden de bu şart aranır) işletme sahipleri başvuru yapabileceklerdir.
Her yetiştirici yalnızca 1 (bir) işletmesi için başvuru yapabilecektir.
Aynı haneden sadece 1 (bir) yetiştirici başvuru yapabilir.
Başvuru sahibi başvuru yaptığı işletmenin bulunduğu il/ilçe de ikamet etmek zorundadır. Veteriner Hekim, Ziraat/Gıda Mühendisleri ve muhtarlarda yeni işletme açarak projeye başvurabilir. Bu kişilerde sigorta şartı aranmaz.
Projeye kiralık işletme ile başvuracaklarda noter onaylı en az 3 yıllık kira sözleşmesi aranır.
Su kısıtı olan il/ilçelerimizde, Hayvansal Üretim Planlaması kapsamında yeni büyükbaş hayvan işletmesi açılamadığı için büyükbaş işletmesi olmayanlar yeni işletme açarak başvuramazlar. Ancak bu kişiler mevcut bir işletmeyi noter onaylı en az 3 yıllık kira sözleşmesi yaparak projeye başvurabilirler.
Kamu kurum ve kuruluşları, tüzel kişilikler, devlet memurları, on sekiz yaşından küçükler ve 5488 sayılı Kanun kapsamında cezalandırılmış olanlar bu projeye başvuramaz.
Uzman eller ve genç çiftçi projesinden yararlananlar bu projeye başvuramazlar.
Yetiştiriciler bu projeden yalnızca bir kez yararlandırılır.
BAŞVURU EVRAKLARI
Başvuru yapacak vatandaşların teslim etmesi gereken evraklar şu şekilde sıralandı:
Başvuru formu
Nüfus Cüzdanı fotokopisi
Varsa Veteriner Hekim / Ziraat Mühendisi/Gıda Mühendisi diploma veya çıkış belgesi fotokopisi
Varsa Gazi/birinci derece şehit yakını/engelli olduğuna dair belge
Varsa başvuru sahibinin hayvancılık ile ilgili Eğitim Belgesi/Sertifika. Bu belge/sertifika Bakanlığın MEB, İŞKUR, KOSGEB ile birlikte düzenlediği hayvancılık konusunda alınmış olan eğitim sertifikası, mesleki yeterlilik belgesi ve/veya Üniversite/ Yüksekokullardan diploma veya çıkış belgesi olmalıdır. Üniversitelerin açmış olduğu kurs sonucu verilen belge/sertifika geçerli olmayıp, bu kurumlardan alınan diploma veya çıkış belgesi geçerlidir. Mesleki yeterlilik belgesi yetki alınmış tarımsal amaçlı örgütlerden veya yetkili kurumdan alınmış olmalıdır.
Varsa birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyeliği belgesi
BAŞVURU TAKVİMİ
Başvurular 28 Şubat 2025 tarihine kadar alınacak.
BAŞVURU ADRESLERİ
Başvurular il ya da ilçenizde bulunan Tarım İl Müdürlüklerine yapılacak. Örnek vermek gerekirse Gaziantep’te yaşıyorsanız Gaziantep Tarım İl Müdürlüğüne giderek başvuru yapmanız gerekiyor.