Son dönemde hem işsizlik hem işçi bulamama sorunu yaşanıyor.

Birçok vatandaş, mezun olduğu bölümden iş bulmakta zorlandığını söylüyor. Birçoki şveren ise bazı mesleklerde usta ve kalfa bulamamaktan şikayetçi.

Sabah Gazetesi’nde yayınlnanan haberde ara eleman sıkıntısının had safhaya çıktığı bildirilirken sanayiciler, ara eleman bulamamaktan dert yanıyor. Eleman bulunamaması nedeniyle bazı mesleklerde maaşlar ciddi oranda yükseldi. Gelen son bilgilere göre kaynakçı maaşları 100 bin liraya kadar çıkarken aynı sektörde çalışan mühendisler 50 bin lira civarında maaş alıyor. Torna ustaları ise 70 bin lira maaş alıyor.

Deprem felaketi sonrası inşaat sektöründe ciddi bir eleman açığı ortaya çıktı. Sektörde istihdam sayısı 2 milyondan 1,5 milyona kadar gerilerken kepçe ve vinç operatörlerinin maaşları 120 bin liraya çıktı ve mühendisleri ciddi anlamda geride bıraktı. İnşaat işçilerinin günlük yevmiyeleri ise talebin artması ile birlikte 3500 liraya kadar yükseldi.

MAAŞLARDA SON DURUM
Sanayiciler yaptığı açıklamada mavi yakalı çalışanların 60 ile 90 bin lira arasında maaş aldığını bildirirken elektrik şefleri, kalıpçılar ve kaynak ustalarının 100 ile 150 bin lira arasında para kazandığını, vinç operatörlerinin de 150 bin lira kazandığını söylüyor.

İnşaat işçilerinin maaşları ustalarda 60 bin lira olurken mesailerle birlikte 70 hatta 80 bin liraya kadar çıkıyor. Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, “Dolar bazında tarihteki en yüksek maaşı verir duruma geldik” ifadelerini kullandı.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı da yaptığı açıklamada ev bulma sorunu olduğunu, bu nedenle bazı patronların çalışanlarına ev bile aldığını söyleyerek, “Burada da ev bulma sıkıntısı var. Mesela Türk Cumhuriyetleri’den 7-8 kişi getiriyor ama bu kadar kişiye kimse ev kiralamadığı için çalışanları için ev satın alan sanayici bile var” ifadelerini kullandı.

ELEMAN YOK

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkan Yardımcısı, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçılar Birliği (GYHİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Hüroğlu ise ürettikleri her 2 yattan birini ihraç ettiklerini söyleyerek, “Gemi, yat ve tekne üretimi tarafında kalifiye eleman bulma problemi de yaşanıyor. Şu anda başlangıç pozisyonu için bir mühendisin aldığı maaş 50 bin TL’den başlıyor. Usta maaşları 60-70 bin TL’den başlarken, iyi bir kaynakçının maaşı ise 100 bin TL’yi geçiyor” dedi.
Özetle sanayici ara eleman bulamadığını, bu nedenle mevcut personellerin maaşlarının ciddi oranda arttığını söylüyor.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ