Doğalgaz ve elektrik faturaları ile ilgili son dakika.
AK Partili Milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı KHK’da değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM’ye geldi. Teklifin TBMM’ye gelmesinden sonra detaylar belli oldu.
Teklifin detaylarına baktığımızda Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin elektrik tüketimi nedeniyle ve özelleştirme devir sırasında TEDAŞ’a devredilen alacakların 2 bin liranın altında olan borçların silineceğine yer verildi. Konu ile ilgili yapılan son dakika açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası tespit edilememesi nedeniyle ulaşılamayan, feshedilmiş, ticaret sicilinden terkin edilmiş ve tasfiye edilmiş aboneliklere ilişkin alacaklardan vazgeçileceğine yer verildi.
Bu kapsam dışında kalan abonelerin TEDAŞ’a geçmiş dönemde olan elektrik faturası borçlarının yapılandırılması imkanı da geliyor. Kanun kapsamında taksitlendirme imkanı ile yıllara sari olmak üzere ödenmeyen elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakların tahsilinin alınması amaçlanıyor.
DOĞALGAZ FATURALARI
Doğalgaz faturalarına da aynı şekilde düzenleme geleceği açıklandı. 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmemiş ve yapılandırılmamış borçların düzenleme kapsamına alınacağına yer verildi.
Kanun teklifinin özetinde şu ifadelere yer verildi: “Teklif ile, doğal gaz fiyatlarında öngörülemeyen artışlar ile birlikte oluşan maliyet sonrası ödenmemiş olan her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizlerinden oluşan borçları Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilerek terkin edilerek BOTAŞ’ın nakit yönetiminin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi; petrol sektöründeki faaliyetlerin niteliği nedeniyle gece çalışmasına ilişkin gerekli düzenlemenin yapılması; vatandaşların TEDAŞ’a olan geçmiş dönem elektrik tüketiminden kaynaklanan borçlarına ilişkin taksitle yapılandırma imkanı sağlanarak tarımsal, ticari ve sınai faaliyetlerin canlandırılması; işletme hakkı verilmesi suretiyle özelleştirilen bazı limanlarda limanların işletilmesinin aralıksız devamının sağlanması, ihtiyaç duyulan ve duyulacak yatırımların zamanında yapılması, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresinin sona ermesinden sonra Komisyonun görevlerine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi konusunda görevli kurum ve kuruluşlar ile uygulamaya dair usul ve esasların belirlenmesi;kamu üniversitesi sağlık hizmeti sunucularında sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği ile geri ödeme birimi olan SGK’nın sağlık hizmeti sunucularının cari dönemde finansal ihtiyaçlarını sağlayan Kurum olmaktan çıkartılması amaçlanmaktadır”