Yeni bir fay hattı keşfedildi.
Geçen sene meydana gelen iki büyük depremden sonra vatandaşlın en merak ettiği konu, deprem fay hatlarının nerede olduğu konusu oldu. Son günlerde ise Bursa taraflarında küçük, ancak hissedilir depremler meydana gelmeye başladı. Bölgede fay hattı olup olmadığı merak ediliyordu. Bu konuda sürekli olarak MTA’dan diri fay haritası güncellemesi gelirken bir son dakika açıklaması geldi.
Ankara, Kocaeli ve Eskişehir Teknik Üniversiteleri bir araya gelerek bir çlaışma başlattı. Başlatılan çalışma kapsamında Bursa’da yeni bir fay hattı olduğu ortaya çıktı.Söz konusu çalışma henüz yayınlanmadı ancak AFAD tarafından desteklendiği ve fay hattının 95 km uzunluğunda olduğu belirtildi. Fay hattının 7.3’lük deprem üretebilecek potansiyelde olduğu tespit edildi.
Uzmanlar, Kayapa-Yenişehir Fayı adını verdikleri fay için bir de uyarıda bulundu ve bölgenin tamamen alüvyon zemin üzerine kurulu olduğunu söyledi. Alüvyon zeminin altında olan fay hatlarının daha şiddetli deprem üretebilme potansiyeline sahip olduğu belirtildi.
7.3’LÜK DEPREM ÜRETEBİLİR
Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada Kayapa Yenişehir arasında 25 yerde sismik ölçümler alındı. Ölçümler sonucu daha önce aktif fay haritalarında olmayan 95 km uzunluğunda 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilecek aktif fay olduğu bildirildi.
Söz konusu çalışma kapsamında yeraltı haritası çıkarıldı ve fayın geçtiği yerler de belli oldu. Çek-Ayır havzasını biçen Kayapa-Yenişehir Fayı (KYF), batı kesiminde Kayapa bölgesinden Bursa Ovası’na uzanan kısmı 40 km uzunluğunda bulunuyor. Doğu kesiminde ise Yenişehir’e devam eden kolunun uzunluğu ise 55 km. Kayapa Deresi’nden Bursa-batı havzasına uzanan fay, şehir merkezine Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçerek ulaşıyor.
Şehir mekrezinden doğuya doğru Kumluk alanı güneyinden ve Gürsu kuzeyinden geçen fay, Çataltepe Kuzeyinde Bursa Ankara yolu üzerinde kendini göstermekte. Daha doğu tarafı incelendiğinde ise doğuya doğru Erdoğan mezarlık alanı ve Seymen kuzeyinden geçen fayın Yenişehir Ovası’na uzandığı görülüyor. Fay, Yenişehir havzası doğu tarafında Toprakdere Fayı ile birleşiyor. Uzunluğu ise 95 km.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, yeni fayın 2012 yılında açıklanan aktif fay haritalarında olmadığını söyleyerek, “Bu alüvyonun altında kalan bir fay. Ancak böyle detaylı bir çalışmayla belli olabilirdi” dedi ve alüvyon zeminin deprem büyüklüğünü etkilediğini söyledi.
Er sözlerinin devamında, “Bursa Ovası’nda 700 metreye varan bir alüvyonal zemin var. Şuna benziyor; bir bardağa su alın. Bardağı masaya koyun. Bardak durduğu halde su nasıl sallanmaya devam ediyorsa alüvyon zeminlerde de böyle oluyor. İzmir’de ve 6 Şubat’ta bunu gördük. 6 Şubat depremi Maraş’ta oldu, en çok hasar Hatay’da var. 200 kilometre mesafe var ama en çok hasarın olduğu yer zeminle bağlantılı. Alüvyon zeminlerin depremi büyütme özelliği var” ifadelerini kullandı.
EN SON BÜYÜK DEPREM NE ZAMAN OLDU?
Yenişehir Ovası’nda meydana gelen son deprem 1400 yıl önce oldu. 624 yıllık bir suskunluk olduğunu söyleyen Er, “Biriken kayma 5,4 metre ve 7,3 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var. Bir bütün halinde kırılırsa etkisi 7,05 olacak. Bu senaryo, bu fayla geçerli. Yaklaşık 400 yıldır suskun olan bir de İznik’ten geçen, Gemlik’ten ve Mudanya’dan devam eden, 5 ve üzerinde deprem üreten fay hattı var” ifadelerini kullandı.
Er açıklamasının devamında deprem fay hattının üzerinde evler, yapılar yapılmaması gerektiğini söyleyerek bu konuda tedbir alınmasını istedi.