Son dakika haberi: Cari açığın azaltılması için yurt içi kaynaklara yönelik arama tarama ve Ar Ge faaliyetleri hızlandırıldı: Yeraltında 380 milyar dolar var.

Cari açığın azaltılması adına yurt içi kaynaklara yönelme hızlandırıldı. Madencilik sektöründe, özellikle altım üretiminin artırılması için harekete geçildi.

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu bir son dakika açıklamasında bulundu ve Türkiye’de yer altında 5600 ton altın rezervine sahip olduğumuzu söyledi. Bunun bir an önce aranıp keşfedilmesi gerektiğini söyleyen Emiroğlu, 1500 ton da keşfedilmiş altın varlığı olduğunu, 380 milyar dolara yakın bir kaynak olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’DE BÜYÜK ZENGİNLİK VAR!

Arama faaliyetleri için 13-18 milyar dolar bir risk sermayesine ihtiyaç olduğunu söyleyen Emiroğlu, Türkiye’nin bir fay coğrafyasında olduğunu söyleyerek, “İsviçre’den Hindistan’a uzanan ve özellikle altın, gümüş, bakır, çinko, kobalt ve nikel bakımından zengin olan Tetis Metalojonik Kuşağı’nın tam ortasında bulunuyoruz. İşte bundan dolayı Türkiye coğrafyasının birçok bölgesinde altın var. Doğanın ülkemize bahşettiği bu zenginliği mutlaka değerlendirmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de mevcut altın üretimi yapan 8 şirket olduğunu, altın üretiminin yarısının yüzde 100 yerli sermayeli 4 şirket tarafından yapıldığını ve diğer şirketlerinin ikisinin yerli yabancı ortaklık olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’DE ALTIN ÜRETİMİ NE DURUMDA?

Türkiye’de altın üretiminin 2001 senesinde başladığını söyleyen Emiroğlu, 2022 itibarıyla 452 tonluk altın üretimi yapıldığını söyledi ve 2023 yılında 38 ton civarında altın üretimi beklendiğini söyledi. Sektörün iki hedefi olduğunu söyleyen Emiroğlu, yaptığı açıklamada, “Biri, 15 milyar dolarlık ihracat, ikincisi de yıllık 100 ton altın üretimi hedefine ulaşmak. Ülkemizin bunu gerçekleştirecek potansiyeli var. Maden ihracatımız geçen sene 6,5 milyar dolardı. Bu yıl maalesef biraz azalacak. Diğer yandan, madencilik sektörü olarak 180 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Madencilik sektörünün istatistiki açıdan çarpanı 4’tür. Yani, madencilik sektöründe çalışan bir kişi, diğer sektörlerde dört kişiye iş imkanı açıyor. 15 milyar dolar ihracat, altında da 100 ton üretim hedefimizi gerçekleştirirsek bu istihdamı en az üçe katlarız. Bunun için de izin bekleyen projelerin hızla hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Enerjiden kaynaklanan dış ticaret açığının 100 milyar dolar olduğunu söyleyen Emiroğlu, cari açığın madenden kaynaklanan kısmının 60 milyar dolar olduğunu, cari açığın kapatılması için yegane sektörün madencilik olduğunu söyledi.

VERİLEN DEĞER AZ

Madenler için verilen iznin çok az olduğunu söyeyen Emiroğlu “Madenciliğin, ‘ormanları katleden bir sektör’ olduğu söyleniyor ama rakamlara baktığınızda bunun gerçekle bir alakası olmadığını görüyorsunuz. Toplam orman alanı içinde madenler için verilen izin miktarı, 3 yıl önce binde 3’tü, şu anda da binde 3,9. Bunun da kazılan bölümü binde 1 civarında. Çünkü bu alanların içinde yollar, enerji hatları ve tesisler var. 2010’da Orman Genel Müdürlüğü tarafından Meclis’e sunulan bir raporda her 100 bin ağaçtan, sadece birinin madencilik için kesildiği ifade edilmişti. Madencilik geçici bir faaliyet. Faaliyet tamamlanırken orası ağaçlandırılıyor veya tarıma kazandırılıyor. En büyük hedefimiz, sürdürülebilir madenciliğin en başarılı örneklerinin bu ülkede var olduğunu kamuoyuna gösterebilmek. Bunu başardığımız takdirde ‘madenciliği orman ve çevre düşmanı’ olarak görenlerin mahcup olacağına inanıyorum” dedi.

ALTIN REZERVİ NERELERDE OLUR?

Altın yaygın olarak, içinde pek çok mineral bulunan kara kum toprak türünün olduğu bölgelerde ve kuvars kayaların arasında bulunur. Altın madeni çoğu zaman büyük kütleler halinde bulunmaz. Toprak arasında ince pullar şeklinde ya da kayaçlar arasında şeritler halinde bulunur.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ